Η μικρότερη γνωστή βιομετρία που σίγουρα θα σας εκπλήξει

Σε γενικές γραμμές, η βιομετρική αναφέρεται στο μέτρο ή στη στατιστική ανάλυση των φυσικών ή βιολογικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου. Ωστόσο, όλο και περισσότερο ο όρος ορίζεται πιο στενά, τουλάχιστον σε ένα επιχειρησιακό πλαίσιο, για να αναφέρεται στην βιομετρική ασφάλεια.

Παρόλο που οι κωδικοί πρόσβασης μπορούν να μαντέψουν και να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του δικτύου, η υπέρβαση των βιομετρικών πρωτοκόλλων ασφαλείας είναι πολύ πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε ένας εγκληματίας του κυβερνοχώρου να αντιγράψει ένα δακτυλικό αποτύπωμα ή μια σάρωση ίριδας; Ως αποτέλεσμα, οι μοναδικές πτυχές που συνθέτουν τα φυσικά χαρακτηριστικά μας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τις μεθόδους ελέγχου ταυτότητας από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Κοινές εφαρμογές
Το γεγονός ότι η βιομετρική τεχνολογία βρίσκει ολοένα και περισσότερο το επιχειρηματικό της περιβάλλον θα πρέπει ίσως να μην προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον χώρο των καταναλωτών. Η χρήση βιομετρικών στοιχείων στα smartphones , για παράδειγμα, σίγουρα θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση της γενικής αποδοχής της τεχνολογίας. Τα νέα μοντέλα του iPhone της Apple, καθώς και πολλές συσκευές Android, περιλαμβάνουν πλέον τεχνολογία σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο Dan Bachenheimer, διευθυντής της Accenture Public Safety, πιστεύει ότι οι εξελίξεις όπως αυτές θα βοηθήσουν στην προώθηση της βιομετρικής υιοθεσίας.

«Με την πρόοδο των βιομετρικών τεχνολογιών και τη βελτίωση της υποδομής πληροφορικής, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή των τεχνολογιών βιομετρικής αναγνώρισης στην καθημερινή μας ζωή και αυτή η αποδοχή θα αυξηθεί περαιτέρω με το χρόνο» , εξήγησε . “Σήμερα, η χρήση βιομετρικής τεχνολογίας σε smartphones και άλλες καταναλωτικές συσκευές ενίσχυσε την αποδοχή της κοινής γνώμης και την εξοικείωση με την τεχνολογία πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη ανάπτυξη της βιομηχανίας.”

Στην πραγματικότητα, η Juniper Research εκτιμά ότι 770 εκατομμύρια αιτήσεις βιομετρικής πιστοποίησης θα ληφθούν κάθε χρόνο μέχρι το 2019, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική αύξηση από τα 6 εκατομμύρια που λήφθηκαν το 2015. Ορισμένες επιχειρήσεις ήδη υιοθετούν βιομετρική ασφάλεια και παραθέτουμε κάποιες κοινές υλοποιήσεις παρακάτω:

Σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων – Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων εφαρμόζονται ήδη από τις επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τον έλεγχο ταυτότητας και την ασφάλεια . Προκειμένου να λειτουργήσει, ο σαρωτής πρέπει να διαθέτει μια προ-σαρωμένη εικόνα του επιτρεπόμενου δακτυλικού αποτυπώματος, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει μια σύγκριση. Ωστόσο, προκειμένου να μετριαστούν οι ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν αποθηκεύουν τις πραγματικές εικόνες δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αντ ‘αυτού τα μοναδικά χαρακτηριστικά του δακτυλικού αποτυπώματος αναλύονται και αποθηκεύονται ως κρυπτογραφημένη μαθηματική αναπαράσταση.

Παρόμοια τεχνολογία δοκιμάζεται επίσης από την τράπεζα της Barclays με τη μορφή αναγνώστης αναγνώρισης δακτύλων. Αυτό απαιτεί μια υπέρυθρη σάρωση του μοτίβου της μοναδικής φλέβας του πελάτη προκειμένου να επαληθευτεί η ταυτότητά του. Τελικά, αυτό θα μπορούσε να δει μεθόδους πιστοποίησης όπως οι κωδικοί PIN και οι κωδικοί πρόσβασης που εγκαταλείφθηκαν. Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί στην Πολωνία και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για οποιαδήποτε εγκληματική εγκληματική δραστηριότητα καθώς ο σαρωτής λειτουργεί μόνο με ζωντανό δάχτυλο.

Iris σάρωση – Ως εναλλακτική λύση στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, η σάρωση της ίριδας χρησιμοποιείται επίσης από τις επιχειρήσεις για να παρέχει μια ταχύτερη και πιο ασφαλή μορφή ελέγχου ταυτότητας. Παρόλο που έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι τραπεζικές δοκιμές, η τεχνολογία αξιοποιείται επίσης από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Η σάρωση Iris χρησιμοποιείται σε ΑΤΜ, τράπεζες και αεροδρόμια σε όλη τη Μέση Ανατολή, οπότε η τεχνολογία βοηθά τα Ηνωμένα Έθνη να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά τους πρόσφυγες και να καταστρέφουν την απάτη στον τομέα της βοήθειας.

Εκτός από την ασφάλεια, τα βιομετρικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία άλλων επιχειρηματικών πλεονεκτημάτων. Ορισμένες οργανώσεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποτρέψουν την απώλεια χρόνου, για παράδειγμα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να ψεύτικο να εργάζονται. Οι υπάλληλοι ζητούν μερικές φορές από τους συναδέλφους να τις υπογράψουν και να βγάλουν από δουλειά με δόλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τους εργοδότες τους. Αυτό οδήγησε ορισμένες εταιρείες στη χρήση βιομετρικών στοιχείων για την επαλήθευση της παρουσίας των εργαζομένων. Χρήση σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει στις επιχειρήσεις μια ακριβέστερη παρουσίαση της συμμετοχής. Παρόλο που η χρήση βιομετρικών στοιχείων με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δώσει περισσότερες επιχειρήσεις στον έλεγχο, πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας δυσπιστίας. Εάν οι οργανώσεις βγουν κάτω από αυτή τη διαδρομή, θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων για τη συλλογιστική τους ή οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αισθάνονται σαν να βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση.

Η μεταβαλλόμενη φύση της ασφάλειας
Ένας από τους άλλους λόγους που η βιομετρία έχει δει μεγαλύτερη απορρόφηση οφείλεται στη μεταβαλλόμενη στάση απέναντι στην ασφάλεια. Οι άνθρωποι αναμένουν να έχουν πρόσβαση σε άκρως σημαντικές πληροφορίες και υπηρεσίες με ασφάλεια, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Έχοντας όλα τα δεδομένα της εταιρείας σας αποθηκευμένα σε έναν εσωτερικό διακομιστή που είναι κλειδωμένος σε μια μέγιστη θήκη ασφαλείας μπορεί να είναι δύσκολο να διεισδύσει, αλλά είναι επίσης πρακτικά άχρηστο. Και ταυτόχρονα, οι παραβιάσεις ασφαλείας υψηλού επιπέδου δεν θα γίνουν απλώς ανεκτές από επενδυτές, συνεργάτες ή πελάτες. Και έτσι επιστρέφουμε στην ίδια παλιά πράξη εξισορρόπησης μεταξύ χρησιμότητας και ασφάλειας. Για τις επιχειρήσεις, τα βιομετρικά στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν αυτήν την πρόκληση

Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε νέα τεχνολογία, οι οργανώσεις θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά κατά πόσο η βιομετρική ασφάλεια είναι σωστή για αυτούς. Για παράδειγμα, η τεχνολογία έχει κάποια μειονεκτήματα στην τρέχουσα κατάσταση της. Πρώτον, υπάρχει το θέμα της ακρίβειας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η πλειοψηφία του σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει ποσοστό σφάλματος περίπου ενός έως τριών τοις εκατό. Ακόμη και για πιο ακριβείς συσκευές, η πολιτισμική αδράνεια θα μπορούσε να δει την τεχνολογία που θεωρείται λιγότερο αξιόπιστη από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους ασφαλείας. Επιπλέον, ορισμένα βιομετρικά στοιχεία μπορούν να αλλάξουν ελαφρά με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνολογία θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί. Αυτά μπορεί να μην είναι μείζονα ζητήματα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την βιομετρική τεχνολογία θα χρειαστεί χρόνος και οικονομικές επενδύσεις, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι έτοιμες να επιβιβαστούν.

Τα ζητήματα εμπιστοσύνης είναι επίσης πιθανό να αφθονούν επίσης. Ενώ οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται για την παράδοση ενός κωδικού πρόσβασης στον εργοδότη τους, δίνοντάς τους περισσότερες προσωπικές πληροφορίες, όπως τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, εγείρουν περισσότερους φόβους. Παρόλο που η τεχνολογία δεν αποθηκεύει τις πραγματικές εικόνες δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ανησυχίες γύρω από την κλοπή ταυτότητας και την ιδιωτικότητα είναι πιθανό να παραμείνουν για το άμεσο μέλλον.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τη βιομετρική τεχνολογία, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας των επιχειρήσεων. Παρόλο που οι εγκληματίες μπορούν να βρεθούν για το ποιοι είναι, ή να κλέψουν ένα δελτίο ταυτότητας, μιμούνται ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα ή ένα σχέδιο ίριδας είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, πολύ πιο δύσκολο. Όσο αυτό παραμένει, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαφυλάξουν τα ευαίσθητα δεδομένα θα εξετάσουν τη βιομετρία ως βιώσιμη επιλογή.