Φιλιππίνων Πολιτισμός μοναδικά διακεκριμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο

Φιλιππινέζοι άνθρωποι είναι γνωστοί ως άποικοι σε πολλά μέρη του κόσμου. Είναι σαν τον χαμαιλέοντα που προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ευδοκιμούν να επιβιώσουν. Η επιβίωση του πιο δυνατού είναι το πανό τους.

Η Δημοκρατία των Φιλιππίνων ονομάστηκε για να τιμήσει τον βασιλιά Φίλιππο Β ‘της Ισπανίας το 1543. Οι Φιλιππινέζοι είναι αρχικά από το νότιο τμήμα της Ασίας. Άνθρωποι από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία παντρεύτηκαν τις Φιλιππινέζες, με αποτέλεσμα την μεγάλη ανάμιξη των αποθεμάτων. 79 ιθαγενείς εθνοτικές ομάδες συνθέτουν τον λαό των Φιλιππίνων. Σύμφωνα με τη Wikipedia, τα τελευταία πεντακόσια χρόνια της γεμάτης ιστορία της χώρας προστέθηκαν στον πολιτιστικό συνδυασμό του ασιατικού και του δυτικού πληθυσμού. Η αποικιακή κυριαρχία των Ισπανών το 1570-1898 καθώς και οι Αμερικανοί το 1903-1946, οδήγησε στην επέκταση των χριστιανικών αξιών, που έδιναν ταυτότητα σε κάθε Φιλιππίνων. Και η αλληλεπίδραση με πολιτισμούς άλλων χωρών, όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, έδωσε μια συγκεκριμένη ασιατική πινελιά στην πολιτιστική κληρονομιά των Φιλιππίνων.

GPI_filipino_Culture gpi_the ιστορία του πολιτισμού και της παράδοσης της Φιλιππίνων

Γλώσσα
Υπάρχουν 175 γλώσσες που ομιλούνται στις Φιλιππίνες. Σχεδόν όλοι ταξινομούνται ως Μαλαινο-Πολυνησιακές γλώσσες. Μεταξύ αυτών των γλωσσών υπάρχουν 13 αυτόχθονες γλώσσες με σχεδόν 1 εκατομμύριο ομιλητές.

Για περισσότερους από τρεις αιώνες η ισπανική γλώσσα ήταν η επίσημη γλώσσα υπό την αποικιακή κυριαρχία της Ισπανίας. Ομιλείται από το 60% του πληθυσμού ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη γλώσσα στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, η χρήση των Ισπανών άρχισε να μειώνεται μετά την κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Το 1935 το Σύνταγμα των Φιλιππίνων ονόμασε τα αγγλικά και ισπανικά τις επίσημες γλώσσες. Το 1939 η γλώσσα Tagalog ονομάστηκε εθνική γλώσσα. Η γλώσσα μετονομάστηκε σε “Pilipino” το 1959 και τέλος “Φιλιππίνων” το 1973. Το παρόν Σύνταγμα ονομάζει Φιλιππίνες και Αγγλικά ως κοινές επίσημες γλώσσες.

Πολιτισμός
Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα που έχει ποικίλες πολιτισμικές επιρροές. Οι περισσότερες από αυτές τις επιρροές είναι αποτελέσματα προηγούμενου αποικισμού, που προέρχονται κυρίως από τον πολιτισμό της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά όλες αυτές τις επιρροές, ο παλιός ασιατικός πολιτισμός των Φιλιππινέζων έχει διατηρηθεί και εμφανίζεται σαφώς στον τρόπο ζωής τους, τις πεποιθήσεις και τα έθιμά τους. Οπουδήποτε κι αν πάτε, ο πολιτισμός των Φιλιππίνων είναι πολύ εμφανής και σε μεγάλο βαθμό έχει εκτιμηθεί και επικροτηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

GPI_filipino_Culture2 gpi_the ιστορία του πολιτισμού και της παράδοσης της Φιλιππίνων

Μουσική, Τέχνες και Λογοτεχνία
Φιλιππινέζοι αγαπούν πολύ τη μουσική. Χρησιμοποιούν διάφορα υλικά για να δημιουργήσουν ήχο. Αγαπούν τους χορούς που εκτελούν (Tiniking και Carinosa) και ομαδικό τραγούδι κατά τη διάρκεια εορταστικών εορτασμών. Οι εγκαταστάτες από την Ισπανία παρουσίασαν μια ποικιλία μουσικών οργάνων όπως το ukulele, η τρομπέτα, τα τύμπανα και το βιολί. Το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής τους είναι σύγχρονη και έχουν επίσης μάθει να γράφουν τα δικά τους τραγούδια με βάση γεγονότα της πραγματικής ζωής. Οι άνθρωποι αγαπούν επίσης τη λαογραφία, η οποία επηρεάστηκε από την αρχαία εκκλησία και την ισπανική λογοτεχνία. Ο Jose Rizal, ο εθνικός ήρωας της χώρας, φημίζεται για τη λογοτεχνία και τα μυθιστορήματά του, εμπνευσμένα από την ιστορία ανεξαρτησίας της χώρας

Θρησκεία
Η πλειοψηφία των Φιλιππινών ασκεί την χριστιανική θρησκεία. Η Ισπανία επηρέασε ιδιαίτερα τον λαό στο βαθμό που οι Φιλιππίνες έγιναν ένα από τα δύο κυρίως χριστιανικά έθνη της Ασίας-Ειρηνικού, το άλλο ήταν το Ανατολικό Τιμόρ. Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία περίπου του 80% του πληθυσμού των Φιλιππίνων (κυρίως καθολικών), ενώ το Ισλάμ είναι η θρησκεία 11%, ενώ άλλες θρησκείες και πεποιθήσεις αποτελούν το 9% του υπόλοιπου πληθυσμού.

Εορταστικές εκδηλώσεις
Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές των Φιλιππινέζων. Οι οικογένειες και οι συγγενείς συγκεντρώνονται στις 24 Δεκεμβρίου, για να γιορτάσουν τα τρόφιμα που προετοιμάζονται για το “Noche Buena”, ένα ισπανικό όρο που σημαίνει “μεσημεριανό γεύμα” για να χαιρετίσουμε την Ημέρα των Χριστουγέννων. Το νέο έτος είναι μια άλλη γιορτή που συγκεντρώνει τις οικογένειες των Φιλιππίνων. Φορώντας διακεκομμένα ρούχα και προετοιμάζοντας στρογγυλά φρούτα στο τραπέζι, που συμβολίζουν την ευημερία, είναι ένα από τα πολλά έθιμα των Φιλιππινέζων.

Αθλητισμός
Οι Φιλιππινέζοι δεν είναι μόνο ειδικευμένοι όταν πρόκειται για τη βιομηχανία αλλά και για τον αθλητισμό. Το εθνικό άθλημα των Φιλιππίνων ονομάζεται arnis, μια μορφή πολεμικών τεχνών. Φιλιππινέζοι αγάπη βλέποντας αμερικανικά παιχνίδια όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και πρόσφατα πυγμαχία που έκανε τις Φιλιππίνες πιο διάσημο σε όλο τον κόσμο. Φιλιππίνων αθλητικό αστέρι, Manny Pacquiao, έχει τεθεί σε ένα βάθρο λόγω της ικανότητάς του στην πυγμαχία και περισσότεροι Φιλιππινέζοι έχουν ανέλθει σε πρότυπο στο αθλητικό αρένα.

GPI_filipino_Culture3 gpi_the ιστορία του πολιτισμού και της παράδοσης της Φιλιππίνων

Οικογενειακή δομή
Η βασική κοινωνική μονάδα της χώρας είναι η οικογένεια, η οποία περιλαμβάνει και τα ενδιάμεσα μέλη της οικογένειας (θείες, θείους, παππούδες, ξαδέλφια) και άλλες εξωτερικές σχέσεις (νοοτροπίες και στενοί φίλοι). Ως εκ τούτου, πολλά παιδιά έχουν πολλούς θεούς και όταν οι γονείς είναι έξω από τη χώρα για να εργαστούν, τα παιδιά είναι ως επί το πλείστον αφήνονται στους παππούδες για να τους παρακολουθήσουν. Είναι κοινό για τα μέλη της ίδιας οικογένειας να εργάζονται για την ίδια εταιρεία, μια πρακτική που επηρεάστηκε από τους πρώτους κινέζους εποίκους στις Φιλιππίνες. Οι οικογένειες των Φιλιππίνων ζουν σε διαφορετικά είδη κατοικιών ανάλογα με το καθεστώς ή την περιοχή τους. Για τις οικογένειες σε αγροτικές περιοχές, ζουν σε μια καλύβα nipa που είναι κατασκευασμένη από μπαμπού και στεγάζεται με φύλλα από φοίνικες ή κυματοειδές μέταλλο. Φιλιππινέζοι που κατατάσσονται ως “μεσαία τάξη” ζουν σε σπίτια φτιαγμένα από τούβλα και πέτρες.

Γεύματα
Οι Φιλιππινέζοι είναι μεγάλοι τρώγοντες, αν και δεν φαίνονται προφανώς στα μικρά τους σώματα. Οι Φιλιππίνες είναι γνωστές ως τσιπς της Ασίας λόγω της μοναδικότητας και της ποικιλίας των τροφίμων τους. Οι Φιλιππινέζοι δεν μπορούν να πάνε μια μέρα χωρίς να συμπεριλάβουν ρύζι στα γεύματά τους. Αγαπούν το απλό ρύζι που συνδυάζεται με αλατισμένα ψάρια, κοτόπουλο και κρέας. Σερβίρουν το ρύζι ακολουθούμενοι πρώτα από τις ποικιλίες που έχουν μεγαλώσει για να φάνε και να μαγειρέψουν. Οι Φιλιππινέζοι έχουν πολύ τακτικό πρόγραμμα φαγητού: πρωί, μεσημέρι, μεσημεριανό, απόγευμα (merienda) και δείπνο.

Απολαμβάνουν ποικιλία γλυκών τροφίμων που υιοθετήθηκαν από άλλες χώρες και τα ενθάρρυναν να κάνουν τα επιδόρπια τους σαν μαχαμπλάνκα ένα επιδόρπιο από γάλα καρύδας, καλαμπόκι, ζάχαρη ή «puto» και «palitaw», τα οποία επίσης φτιάχνονται από γάλα καρύδας. Απολαμβάνουν επίσης το φαγητό “hallo-halo” για το απογευματινό σνακ που σημαίνει “μείγμα”, ένα δημοφιλές επιδόρπιο που αποτελείται από στρώματα δημητριακών, παγωτό, μικρά κομμάτια ζελατίνης, γάλα και ξυρισμένο πάγο.

Σε ειδικές περιστάσεις όπως το μεγάλο γεγονός της πόλης για τον εορτασμό της γιορτής του αγίου, ένα αγαπημένο φαγητό που ονομάζεται “lechon”, σερβίρεται ένας χοίρος που θηλάζει μέχρι το δέρμα να γίνει κρούστα. Ορισμένα τρόφιμα στο δρόμο είναι επίσης κοινά στη χώρα, όπως το περίφημο “balut”, ένα βραστό αυγό πάπιων με ένα έμβρυο, και ψάρια και καλαμάρια σε μπαστούνι που βυθίζονται σε πικάντικες και γλυκές σάλτσες.

συμπέρασμα
Οι Φιλιππίνες έχουν μια πολύ μοναδική κουλτούρα λόγω των επιρροών του αποικισμού και των γύρω χωρών. Οι Φιλιππίνοι είναι πολύ εργατικοί και προσπαθούν να κάνουν τη ζωή καλύτερη για την επόμενη γενιά της οικογένειάς τους. Η θεωρία του λιωμένου δοχείου που είναι εμφανής σε αυτή την κουλτούρα κάνει τη χώρα αυτή μια ζωντανή, συναρπαστική και ποικίλη θέση για να ζήσει και να επισκεφθεί.